We starten met ontspullen in de kledingkast en ik leg Freke uit hoe je een capsule wardrobe samenstelt. Maar wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe is een minimalistische garderobe die bestaat uit jouw favoriete items, die elk op meerdere manieren te combineren zijn met elkaar. Minder kleding geeft je meer overzicht en zorgt dat je je kunt focussen op kleding waar je echt blij van wordt.

capsule wardrobe
Voor-foto van de kledingkast van Freke

Doorgaans wordt gezegd dat een capsule wardrobe bestaat uit 33 items, maar dit bepaal je uiteraard zelf. Wil je iets meer of juist minder, dan kan dat. En ondergoed, sokken, sportkleding, nachtkleding en accessoires tellen niet mee. Wist je dat je met 33 items al snel 80 outfits kunt samenstellen? Je hoeft dus niet bang te zijn om iedere dag in hetzelfde te moeten lopen.

Een doel voor ogen

Samen met Freke haal ik haar hele kledingkast leeg en sorteer vervolgens alle items op categorie. Broeken bij broeken, jurkjes bij jurkjes en T-shirts bij T-shirts. Eenmaal geconfronteerd met de enorme stapel kleding raakt Freke wat overweldigd. Dit is heel normaal in het proces en zelfs nodig om de volgende stappen te zetten. Op deze momenten probeer ik Freke te herinneren aan haar weg naar een minimalistische levensstijl.

capsule wardrobe
Geconfronteerd worden met de hoeveelheid kleding die je bezit is nodig voor het proces

Twijfelstapel

Bij het uitzoeken van de kleding werk ik met meerdere stapels;

In het geval van Freke hebben we daar een twijfelstapel aan toegevoegd. Dit omdat Freke nog maar net bevallen is én omdat de stap naar een capsule wardrobe best rigoureus voelt. Ik vind het belangrijk dat mijn klanten een goed gevoel overhouden aan de sessie en vooral het heft in eigen handen houden.

De twijfelstapel zal ze op een later moment rustig doorpassen en apart houden. Als je die kleding vervolgens niet mist in je kast, dan weet je na een jaar dat ze alsnog weg kunnen.


Kledingkast van Freke en haar man 2 maanden ná onze opruimsessie

Boodschappenlijstje voor je kleding

Het principe van een capsule wardrobe is dat je deze voor het begin van een nieuw seizoen samenstelt. Je kunt de capsule ook per half jaar maken, het is maar net wat je prettiger vindt. Je begint altijd met de basics en vult dit aan met je leukste, favoriete items die bovendien goed te combineren zijn met elkaar.

Vervolgens ga je voor jezelf na welke items je nog mist om de garderobe compleet te maken. Deze items noteer je als een soort van boodschappenlijstje. Hierdoor koop je heel gericht nieuwe kleding en gedurende het seizoen koop je verder niets meer.

Op deze manier zal je geen onnodige aankopen meer doen en voorkom je miskopen. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar zo draag je ook bij aan een duurzamere wereld.

Resultaat

Voor Freke was het een echte eye-opener om op deze manier naar haar garderobe te kijken. Zo kwamen we er al snel achter dat ze vooral veel blouses in de kast heeft hangen, terwijl dit het eerste item zou zijn geweest dat ze zou kopen wanneer ze was gaan winkelen. Ook bleek ze veel jurken te hebben, maar voelt ze zich al jaren veel prettiger in een broek.

Konmari vouwmethode
Tops en T-shirts berg je makkelijk en overzichtelijk op volgens de Konmari vouwmethode

Opruimen met een professional organizer is voor Freke een reality-check geweest en heeft haar mindset blijvend veranderd. Lees ook hoe ik Ingrid leerde haar kledingkast handig in te delen of leer meer over miskopen voorkomen in mijn blog hierover.

______________________________________

“Nicole heeft me ontzettend geholpen bij de start van een minimalistische levensstijl! Voorheen deed ik dágen over opruimen en dan ook nog zonder tevreden resultaat. Samen pakten we mijn kledingkast aan, als begin van een heel opgeruimd huis. Nicole herinnerde me steeds aan wat mijn einddoel was, wanneer ik twijfelde om afscheid te nemen van spullen. En ze gaf praktische tips voor de indeling van mijn kledingkast en de rest van het huis. Heel handig dat ze gelijk allerlei opbergdozen meenam, zodat we meteen resultaat zagen. En nu, een maand later, heb ik nog steeds een opgeruimd huis, terwijl het voorheen voelde als dweilen met de kraan open. Kortom, super blij met mijn besluit om Nicole om hulp te vragen.” – Freke van Nimwegen